4 redenen waarom Online Opslag niet geschikt is voor Backup

Wil je kopieën van je bestanden opslaan in de cloud? Weet dan dat er beperkingen kleven aan het exclusieve gebruik van diensten voor online opslag, als het aankomt op het veilig houden van de bestanden én als het aankomt op het herstellen van bestanden indien je harde schijf crasht, of als bestanden op een andere manier verloren gaan.
De meeste diensten voor online opslag worden namelijk in de eerste plaats opgezet om bestanden eenvoudig te synchroniseren en te delen. Hierdoor komen veiligheid en het voorkomen van bestandsverlies – de belangrijkste functie van een back-up – op de tweede plaats. (Edward Snowden, de bekende NSA-klokkenluider, bekritiseerde laatst Dropbox door te zeggen dat de veiligheid van bestanden van gebruikers geen topprioriteit van het bedrijf is.)
Er zijn een aantal redenen waarom een hoop online opslagdiensten niet erg geschikt zijn voor het maken van back-ups, die veroorzaakt worden door het verschil in focus tussen online opslag en online backup:

Beperkte opslagcapaciteit

Bij de meeste online opslagdiensten zoals Dropbox en Drive, kan je maximaal een bepaalde hoeveelheid gegevens op hun servers opslaan. Zelfs als je $ 10 per maand betaalt voor 1TB opslagruimte, is het misschien niet haalbaar is om blindelings al je bestanden op te slaan (of hier een back-up van te maken)– Zeker niet inclusief grote video- en fotobestanden en gearchiveerde bestanden van je werk.
Sommige opslagdiensten beperken zelfs de grootte van de bestanden die je kan uploaden en de hoeveelheid gegevens die je naar hun diensten kan overbrengen binnen een bepaalde tijd, waardoor het een flink gedoe kan zijn om snel al je bestanden te beschermen.

Nog een probleem van het gebruik van online opslag als back-up tool kan ontstaan als de opslagruimte op je computer op raakt(wat helaas maar al te vaak gebeurt door de huidige trend om kleine harde schijven in latops te stoppen). In dat geval moet je wellicht bestanden verplaatsen naar een externe opslagruimte. Deze worden vervolgens niet gekopieerd of gesynchroniseerd met Dropbox of een andere online opslagdienst (en zijn dus geen back-up). Daarentegen kan je op een aantal online back-updiensten een onbeperkte hoeveelheid data opslaan, zonder dat deze een limiet hebben voor bestandsformaten. Deze zijn geoptimaliseerd om een enorme hoeveelheid data op efficiënte wijze tussen uw computer en de back-up servers over te brengen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de hoeveelheid ruimte waar je toegang toe hebt, en je hoeft dus ook geen bestanden te verwijderen om ruimte te maken. Van alle bestanden wordt automatisch en op efficiënte wijze een back-up gemaakt, inclusief bestanden die zich in externe opslagruimten bevinden.

Gebruiksgemak

Dropbox en Drive zijn zeer eenvoudig te gebruiken, maar richten zich nog steeds op andere functies waardoor ze niet ideaal voor back-ups zijn. Je moet je bestanden handmatig opslaan in één map, terwijl je computer automatisch scripts volgt om bepaalde bestanden op aangewezen locaties op te slaan. Voor ieder bestand zul je moeten kiezen om deze op die aangewezen locatie, óf ergens anders op te slaan. Veel programma’s maken een enkele map aan waar ze je gebruikersgegevens bewaren; die zullen dus niet op je online opslagruimte bewaard worden, tenzij je zelf de locatie verandert en deze gegevens in de synchroniserende map opslaat (en bovendien zullen niet alle programma’s dit toelaten).
Online back-up daarentegen hoef je slechts eenmalig in te stellen en kan je daarna vergeten. Zodra je de bestanden en mappen waarvan je een back-up wil hebt geselecteerd, hoef je er niets meer aan te doen. Ieder groot bestand wordt opgeslagen (wellicht zelfs bestanden waar je niet eens aan gedacht had om een kopie van te maken, zoals bestanden op je bureablad), en hier wordt continu automatisch een online back-up van bijgehouden. In Backblaze hoef je niet eens mappen en bestanden te selecteren om hier een back-up van te maken(wel kan je instellen welke bestandstypes je op wil slaan en meer); de software doet vrijwel alles voor je. De meesten van ons willen het liefst niet eens nadenken over een back-up, en het is dan ook een uitkomst dat dit volledig automatisch kan. Makkelijker dan dit wordt het niet.

Veiligheid

Met alle spionage schandalen, onder andere van de NSA, die ons onlangs aan het licht gebracht zijn zouden we allemaal aandacht moeten besteden aan onze veiligheid en privacy. Als je een back-up maakt van gevoelige bestanden zoals bankafschriften, belastingaangiften, goud contracten – of niet wil dat iemand in je foto’s kan gluren – is encryptie zeer belangrijk.

Diensten voor online opslag zijn ontworpen voor snelle toegang tot en het gemakkelijk delen van bestanden. Hierdoor zijn ze niet zo veilig als backup diensten, die hun brood verdienen met het beschermen van onze data. Bestanden die zijn opgeslagen op Dropbox en Google Drive worden gecodeerd op hun servers, maar worden niet lokaal gecodeerd alvorens er synchronisatie tussen uw computer en de cloud plaatsvindt. Dat betekent dat, indien een overheidsinstantie of een hacker toegang krijgt tot je account (en zoals je waarschijnlijk al had gehoord zijn veiligheidslekken en kwetsbaarheden al eerder voorgekomen), je bestanden leesbaar zijn tenzij je deze zelf met behulp van software van derden gecodeerd hebt alvorens deze online op te slaan.

Online backupdiensten bieden daarentegen een dubbele laag van beveiliging: ten eerste door je bestanden te versleutelen met een unieke, private sleutel die uw opgeslagen gegevens beschermt en vervolgens door deze op de online opslagruimte nogmaals te versleutelen. (Je kunt je eigen wachtwoord instellen. Zelfs Backblaze kan voor extra beveiliging je persoonlijke sleutel toevoegen en versleutelen.)

Kosten

Als je online opslagdiensten uitsluitend gebruikt om online een kopie van je bestanden te hebben (Indien je bijvoorbeeld slechts van één computer gebruik maakt en geen synchronisatie functies nodig hebt), vallen de kosten van backups waar je per Gigabyte voor betaalt veel hoger uit dan die van onbeperkte backup diensten. Online opslagdiensten geven je een bepaalde hoeveelheid gratis opslagruimte (tussen 2GB en 15GB voor Dropbox, Google Drive en Microsoft Onedrive) met als doel dat je bij zal betalen voor extra opslagruimte. Zo kost Backblaze slecht $ 5 per maand voor onbeperkte back-up ruimte, waar Google Drive en Dropbox $ 10 per maand kosten voor 1TB opslagruimte

 

No comments yet.

Geef een reactie