Handige Applicaties om gefocussed te blijven: Zes Google Chrome Extensies en Mac, iPhone en PC Applicaties!

Wanneer het werk zich opstapelt, tijdens het schrijven van een opstel of net voor de deadline van dat ene cruciale sollicitatiegesprek, zijn afleidingen uit den boze. Van het doelloos rondsurfen op Facebook, tot het voor een laatste keer checken van je Twitteraccount, de 21ste-eeuwse   technologie voelt soms aan als een eindeloze zee aan tijdverlies. Gelukkig is er hulp nabij. Er is een hele reeks aan uitbreidingen voor Chrome, Mac applicaties en Windows add-ons die geluid blokkeren en je op koers houden. Hier vind je de 6 beste manieren om geconcentreerd te blijven.

1. StayFocusd (Google Chrome) stayfocused application

StayFocusd is een gratis add-on van Chrome dat het laden van,  de door gebruikers gedefinieerde, websites stopt. Deze uitbreiding biedt een “nucleaire optie” die elke website blokkeert tijdens het werk. Ook is er een “SmartBomb” optie die enkel content zoals video’s en foto’s blokkeert.

Stayfocusd biedt je zelfs de optie om je een uitdaging te laten voltooien vooraleer je de instellingen kan aanpassen. Dit maakt het lastiger je met de instellingen te bemoeien, zodanig dat het veranderen ervan het niet waard is.

2. Freedom (iPhone, iPad, Android, Mac en Windows)

Freedom is een website blocker , werkend op een breed scala aan platformen. De ontwikkelaars zeggen dat het de enige werkende afleiding-blocker is op zowel de iPhone als iPad, ook biedt de app je de mogelijkheid om uw internettoegang te blokkeren over heel het toestel, dus niet alleen Safari. Dankzij het inlogsysteem worden de instellingen over alle toestellen gedeeld. Perfect om bij de les te blijven.

Terwijl het basisplan voorgoed gratis is, biedt Freedom een plus versie voor €2 per maand, deze versie maakt het mogelijk om de blokkeeroptie te verkrijgen op tot wel drie toestellen. Daarnaast geniet je ook van een reeks extra tools. Met een upgrade naar premium aan €3.50 per maand, kan je het programma op zoveel toestellen gebruiken als je maar wil en maakt het het gebruik ervan op mobiele toestellen mogelijk.

3. Byword (Mac, iPhone, iPad)

Byword is een uiterst eenvoudige tekstverwerker. De app heeft een zeer beperkt aantal aan instellingen, maar biedt op termijn nog steeds een aantal handige functies voor de gebruiker. Een van de weinige opties die is opgenomen, is een speciale focus-instelling waarbij de huidige regel of paragraaf wordt gemarkeerd en de rest van het scherm gedimd wordt. Het is de ideale manier om een bepaalde passage te lezen zonder verder naar het scherm te loensen. Op een Mac kost Byword  €10.00, terwijl de prijs van de iPhone en iPad-versie €5.00 bedraagt.

byword

4. Writemonkey (Windows)

Writemonkeywritemonkey

Past in hetzelfde straatje als Byword, maar dan voor de PC. Windowsgebruikers die dat ene opstel moeten gedaan krijgen zullen deze afleidingvrije tekstverwerker zeker appreciëren, maar het mooie aan Writemonkey is dat deze zeer aanpasbaar is, zodat iedereen zelf een extra feature per categorie kan toevoegen waar nodig. En het beste moet nog komen, dit doe je geheel gratis!

5. SelfControl (Mac)

Self Control is een gratis Mac app die het laden van websites blokkeert. Vertel Self Control simpelweg welke websites er geblokkeerd moeten worden, stel een timer in, en de gekozen websites zullen stoppen met laden. Het prettige is dat de websites geblokkeerd blijven, zelfs als de computer opnieuw opgestart of de app verwijderd wordt. Er is geen ontkomen aan. Gebruik de app om Facebook te blokkeren tijdens het schrijven van een opstel, of om YouTube tijdens de werkuren te verbieden.

6. Single Application Mode (Mac)

Tenslotte, elke Mac heeft een verborgen mod die zijn multi app-interface uitgeschakeld. Wanneer de “Single Application Mode” is ingeschakeld, zullen de huidige vensters geminimaliseerd worden wanneer de gebruiker overschakelt van het ene programma naar het andere. Het is de perfecte manier om achtergrond afleiding te voorkomen.

Om de app in te schakelen, open je de Terminal applicatie die bij elke Mac is inbegrepen. Je vind deze normaal gesproken in de map Hulpprogramma’s onder Toepassingen. Voer vervolgens deze opdracht (zonder het laatste deel) in: defaults write com.apple.dock single-app -bool true; killall Dock. Om het weer uit te schakelen, voer je volgend commando in: defaults write com.apple.dock single-app -bool false; killall Dock.