Wat zijn de beste gratis anti-virus scanners?

Onze beste gratis antivirus software

Trouw blijven aan de ingebouwde Windows Defender houdt je tot op een zekere hoogte veilig. Onafhankelijke tests onthullen echter dat deze Defender in het algemeen minstens  één op de 10 bedreigingen misloopt, je kan dus beter naar een andere oplossing zoeken.

Je Android-toestel heeft een krachtige core-beveiliging, maar is nog steeds kwetsbaar voor de nieuwe opkomst aan boosaardige apps, je toestel zal dus heel wat hulp kunnen gebruiken om veilig te blijven.

Gelukkig is te veel betalen voor deze beschermingsvorm niet langer nodig. Er zijn namelijk een twintigtal verschillende gratis programma’s die meer dan voldoende bescherming bieden. Lees dus vooral verder indien je het beu bent om te veel te moeten betalen om je waardevolle hardware te beschermen- wij kozen de, volgens ons, vier beste gratis antivirus programma’s voor je uit, waaronder twee hoogstaande Android apps en drie online detectie services, die zonder kosten een zeer goede kwaliteit leveren.

Zowel antivirus- als internet security zijn ontworpen om uw computer te beschermen tegen schadelijke programma’s. Daarbij komt echter kijken dat zij verschillend zijn en daardoor afhangen van uw persoonlijke behoeften, op basis daarvan moet u dus kiezen voor een antivirus-of internet security software. Het grote verschil tussen antivirus- en internet security is dat terwijl een antivirus u tegen virussen beschermt, die uw computer kunnen infecteren, een internet security software u beschermt  tegen de vele andere vormen van schadelijke inhoud en acties, doormiddel van geavanceerde functies, zoals een firewall, phishing-detectie via internet en de mogelijkheid om keyloggers te detecteren en tevens actie te ondernemen tegen Trojaanse paarden en worms.

Afhankelijk van de gevoeligheid van de gegevens opgeslagen in je computer, kan je kiezen tussen de internet security suite en een antivirus. Als je tal van financiële transacties uitvoert via het internet of op grote schaal gebruik maakt van online bankieren, met grote bedragen, dan moet u een internet security suite overwegen. Voor persoonlijke doeleinden, zal een antivirus volstaan.

Daarom raden wij op onze pagina over de beste virusscanners aan om een internet security software pakket aan te schaffen. Wanneer je alleen een anti-virus wil hebben raden wij een van deze gratis paketten aan. Deze zijn meer dan voldoende om uw computer te beschermen.

AVG AntiVirus Free

avg gratis virusscanner

 

 

Dat AVG afgelopen jaar enige moeite kende om de concurrentie bij te benen, wil niet zeggen dat je hun softwarepakket al moet opgeven- de nieuwste AVG engine  toont veel blijk van verbetering.

Zo bekroonde het onafhankelijke testlaboratorium, AV-Test,  AVG AntiVirus Free onlangs met een maximale score op vlak van bescherming. AV-Comparatives is minder onder de indruk, maar ook daar stijgt AVG op de ranglijst, vaak zonder nog maar een enkele valse beoordeling.

Het programma is zeer configureerbaar. Het stelt je in staat om exact te bepalen wat de verschillende type scans doen en om ze zodanig in te stellen dat ze zelfstandig werken en enkel de meldingen weergeven die jij wil zien. Ook kan jij zelf beslissen hoe je met de updates omgaat, en er zijn nog een heleboel andere mogelijkheden..

Deze functionaliteit is makkelijk bereikbaar, dit is onder and
ere te danken aan een goed ontworpen interface die duidelijk verwijst naar de voor jou bestemde functies.

Er zijn enkele kwesties. AVG AntiVirus Free mist in het bijzonder de prioritaire real-time updates, waardoor de  weerbaarheid tegen de nieuwste bedreigingen lichtjes daalt. Toch blijft het een deugdelijk en betrouwbaar product en tevens, voor een poosje, de beste release.

Avast Free Antivirus

 

avast gratis virusscanner

Al is een gratis antivirus geheel zonder kosten downloadbaar, vaak betaal je de prijs op andere manieren. Zo zal, wanneer je Avast Free Antivirus installeert, je PC worden voorzien van een Google toolbar. Dit kan je voorkomen door aandacht te schenken tijdens het downloaden en het betreffende selectievakje uit te schakelen.

Zodra in de running, verbetert de situatie snel, met Avast Free’s heldere en configureerbare interface, geniet je van een snelle toegang tot een scala van functies.

Testlabaratoria belonen Avast momenteel enkel met middelmatige scores op vlak van de standaardbescherming. Wel is het pakket beter in het blokkeren van kwaadaardige URL’s dan de meerderheid van de concurrentie, wat vooral inhoud dat er minder kans op malware aanwezig zal zijn. Ook worden er hoge cijfers gescoord  bij het omgaan met de zogenaamde zero-day dreigingen, een ander cruciaal gebied waarop anderen vaak te kort schieten.

Wellicht is de lange lijst aan nuttige beveiligingsextra’s bij deze software de echte climax. Binnen de paar seconden, kan het programma je waarschuwen voor kwetsbaarheden in je netwerk, ontbrekende softwarepatches aanduiden, zwakke of gedupliceerde wachtwoorden in je browser onthullen, en nog veel meer.

Avast Free Antivirus biedt niet de allerbeste bescherming tegen virussen, maar een knappe reeks aan ondersteunende tools, maakt het zeker een bezoekje waard.

Klik hier om Avast Anti-Virus te Proberen

Avira Free Antivirus 2016

avira free antivirus review

Sommige security bedrijven besteden veel tijd en moeite aan het interface design, maar dat geldt niet voor Avira. Avira Free Antivirus ziet er leeg, eenvoudig, en een beetje verouderd uit.

Gelukkig komt dit doordat het bedrijf veel geïnteresseerder is in de kwaliteit dan in de stijl van het product, met de status van een van de beste verkrijgbare gratis beveiligingssoftware als gevolg.

Testlabaratoria zijn dol op de werking van het product, dat in de meeste tests zeer hoog scoort. AV-Comparatives kreeg de eerste plaats in drie van de laatste 10 Real-World Protection Tests, en staat in de top vijf van vijf andere onderzoeken. Panda is de enige vergelijkbare gratis antivirussoftware in het aanbod.

Indien je op zoek bent naar de gemakkelijkste weg, kan je het programma  gewoon met rust laten, de software zal haar werkzaamheden vrijwel geheel automatisch uitvoeren. Maar meer ervaren gebruikers krijgen een fijnere controle over het programma. Zo zijn er opties om Hosts-bestanden te beschermen, autorun te blokkeren, archieven te scannen, het controleren van netwerkschijven, een scan voor de bestandstypes uit te voeren,  tot zelfs het met een wachtwoord beveiligen van uw Avira installatie, zodat anderen niet kunnen knoeien met uw instellingen.

Met dit alles in het achterhoofd is Avira Free Antivirus een uitstekend product dat het merendeel van de commerciële concurrentie te kijk zet.

Panda Free Antivirus 2016

Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus 2016 moet met zorg geïnstalleerd worden: het zal de home en zoekpagina’s van uw browser omzetten naar Yahoo, tenzij u de aanduiding uit de nodige selectievakjes verwijderd.

Gelukkig maakt de nauwkeurigheid van Panda dit allemaal de moeite waard. Het gratis pakket behaald bijna altijd een top vijf positie in AV-Comparatives ‘Real-World Protection Tests, en verwerft meestal een stekje in de top drie, waardoor het programma het  grootste deel van de commerciële concurrentie vertrappelt.

De URL filters zijn ook een sterk pluspunt, dat Panda een bovengemiddeld werk doet leveren op gebied van het blokkeren van de toegang tot kwaadaardige websites.

Bonus extras houden bijvoorbeeld USB bescherming in, om USB-sleutels veilig te houden tegen malware, terwijl Process Monitor een soort Task Manager-tool inhoudt, die het verloop weergeeft, HTTP verbindingen opent, en  je waarschuwt tegen schijnbare gevaren.

Wanneer je in een kieskeurige bui bent, en genoeg tijd steekt in het ontdekken van de software, vindt u misschien wel één of twee problemen in het programma. Wel waren de scansnelheden net onder het gemiddelde in onze tests. Ook is de software niet zo configureerbaar als bij sommige andere software binnen de concurrentie.

Een ding is zeker, het is moeilijk om te klagen over een pakket dat jou zonder enige kosten een marktleidende bescherming bied. Als je op zoek bent naar een eenvoudige en betrouwbare software, waar je na de installatie niet meer naar om hoeft te kijken, dan is Panda Free Antivirus de perfecte keuze.

Beste Gratis Android Antivirus ApplicatiesAndroid Logo

 

Avira Antivirus Security 4.4

De beste gratis Android antivirus app uitkiezen is een moeilijke taak op dit moment. Het is een vergelijkbare markt, en de onafhankelijke testlabaratoria tonen aan dat er op dit moment heel weinig  verschil is tussen de toonaangevende producten.

Avira Antivirus Security geniet onze voorkeur door haar samenhang. Het is een betrouwbare software, en meestal een van de top-rated apps bij AV-Test en AV Comparatives (met een 4,4 sterren beoordeling op de Google Play store). Avira’s uitstekende werk op vlak van PC-producten doet ons geloven in een op lange termijn betrouwbaar product.

Ook zijn er tal van extra functies. De anti-diefstal tool om een verloren telefoon te lokaliseren, sirenes laten afgaan, het toestel van op afstand vergrendelen of de gegevens op het apparaat verwijderen. Privacy ratings houden je op de hoogte over hoe apps met je gegevens omgaan. Ook  is er de identiteitsbescherming, app vergrendeling, een optie om gesprekken te filteren en nog veel meer.

Bescherming tijdens het surfen, uur gebonden updates en technische ondersteuning zijn niet in de gratis versie inbegrepen en uitsluitend bestemd voor de commerciële Pro-versie, maar Avira Antivirus Security biedt de essentiële basisbehoeften die  je nodig hebt en levert goed werk in het veilig houden van uw computer.

360 Security – Antivirus FREE360securityboost

 

360 Security – AntiVirus Free is een van de meest populaire beschikbare antivirus apps- het heeft een beoordeling van 4,6 in de Google Play Store – de naam op zich geeft de basisreden hiervoor weer: de app is echt gratis. Oke, je krijgt advertenties, maar er zijn geen “upgrade” toetsen of beperkingen verbonden aan de gratis bescherming waar je van kan genieten.

Daarnaast is er een scala aan extra’s. De optimalisatie features alleen al – de junk file cleaning, geheugen booster, power saver – zijn vaak bekwamer en effectiever dan vele standalone apps.

Onze interesse gaat vooral uit naar de antivirus, en 360 Security – ook daar levert Antivirus Free kwaliteit. Het is een uiterst nauwkeurig programma dat niet te veel verkeer ontwikkeld, het batterijlevel niet aanzienlijk doet dalen, of op andere wijze je alledaagse activiteiten verstoort.

Het systeem houdt ook een oogje in het zeil over de al geïnstalleerde apps, blokkeert malware nog voor het schade toetakelt, en er is een knappe reeks aan bonusmateriaal: anti-diefstal bescherming, gesprek en SMS filters, een app locker en meer.

VirusTotal

VirusTotal-logo

De installatie van een goede antivirus zal je beschermen tegen de meeste bedreigingen, maar geen enkel product biedt 100% garantie. Zelfs al wekt een download geen argwaan op bij de scan, vraag je je soms beter af of ze wel echt veilig is.

Upload een verdacht bestand naar VirusTotal en uiteindelijk (het kan een tijdje duren, vooral tijdens de piekuren) krijg je de scaanresultaten van 50 + toonaangevende antivirus-software vergezeld met een grondige analyse van het dossier en de taken die je op je computer uitvoert (nodige modules, de bestanden die het leest en schrijft, en nog veel meer).

Wel brengen deze verschillende software het probleem met zich mee dat je regelmatig een vals positief krijgt voorgeschoteld. Waar het ene programma zegt dat het bestand veilig is, markeert de andere het dan weer als onveilig. Als slechts enkele programma’s alarm slaan (vijf of minder), en de betrouwbaarste engines zeggen dat het bestand veilig is, kunnen we het bestand toch openen – wel brengt dit een hoger risico op virussen met zich mee.

Indien enige ongerustheid, kan je proberen na een dag of twee je bestand opnieuw te scannen. Ook kan je een gedrags-monitor als Payload Security (Waar we later op terugkomen) overwegen.

Alternatieven voor VirusTotal zijn:

  1. Metascan Online
  2. Payload Security 

Toch gebruiken we bijna altijd VirusTotal

Bedankt voor het lezen van dit artikel en hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd.

Indien vragen, aarzel ze niet om ze te stellen, je kan ons ook atlijd contacteren.